Podcast

Gândire
Critică

Cercul
ideilor

Lingurița
cu arsenic

Breaking
the news

Evenimente

Evenimente

AcasăDespre Noi

Despre Noi

De ce contează ce comunicăm?

Un filosof american, Richard Rorty, spunea că o continuă și neobosită conversație ne schimbă atât pe noi cât și cultura noastră. ” Gândiți-vă la ceea ce facem atunci când vorbim!” (“Think about what we are doing when we are talking!”), nu este un slogan lansat de același Rorty, este în fapt noua orientare pe care se clădesc filosofii, estetici, etici. Tot mai mulți cercetători consideră că limbajul ne transformă profund prin angajarea noastră în practicile discursive. Captivi sau nu în bulele informaționale suntem ținte ale manipulărilor și dezinformărilor care fac parte din viața noastră în ultimii ani. Postările online nu mai sunt dialoguri, sunt moduri de impunere a unor puncte de vedere, teorii conspiraționiste sau știri false. Ce se spune online poate fi o armă mult mai periculoasă decât un întreg arsenal militar. Războiul narativelor adună oamenii în stradă, influențează eficient atitudini și-i scoate învingători pe cei ce manipulează cu virtuozitate narativele războiului.

Lansarea site-ului languagematters.ro, care conține contribuții ale jurnaliştilor de război, filozofilor, sociologilor sau ale liderilor de opinie, oferă conținut axat pe subiectele care tratează dezinformarea și manipularea prin mesajele care ajung la opinia publică, pune în dialog experți în destructurarea știrilor false cu cititorii site-ului. În comunicarea live sau mediată de astăzi, s-a stabilit un obicei de a furniza toxicitate ca un privilegiu al libertății de exprimare. Stindardul libertății este fluturat de extremiștii din întreaga lume. În numele libertății se produc teorii false, se neagă drepturi și egalității sociale. Odată cu ascensiunea la putere a partidelor populiste și a liderilor politici care se angajează în discursuri denigratoare discuțiile despre toxicitatea practicilor discursive care vizează grupurile sociale și etnice sau comunitățile vulnerabile au devenit din ce în ce mai numeroase nu numai în cercurile academice, ci și în spațiul public. Prin intermediul discursului, oamenii pot atrage atenția asupra problemelor și pot milita pentru schimbare. Languagematters.ro va oferi o trusă de unelte pentru a conștientiza probleme sociale și pentru a atrage atenția asupra manipulărilor, nedreptăților sau a discriminărilor.

Falsificările sunt de acum posibile și audio și video nu numai prin mesaje scrise. Armate întregi de fact checkers, verificatori ai faptelor, formează noi departamente în toate agențiile de presă, rețelele importante de televiziune și radio din întreaga lume. Ce comunicăm contează ! Site-ul nostru urmărește să pună la dispoziția tinerilor instrumentele de detectare, analiză și demontare a știrilor false, de așezare a demitizărilor în context global și de înțelegere profundă a fenomenului de manipulare cu atât mai mult în sfera audio-vizualului.

Din 2022, o altă trăsătură care a adâncit toxicitatea a fost adăugată la imaginea generală a comunicațiilor otrăvite – războiul din Ucraina. Acest conflict armat a adus în epicentrul său corespondenții de război și reprezentanții societăților civile din multe țări europene. Narațiunile războiului au fost și sunt o nouă cale de cercetare atât pentru universitari, cât și pentru formatorii de opinie sau pentru experții mass-media. Războiul din Ucraina și războiul hibrid rusesc cu arsenalul său de dezinformări și a știri false fac site-ul languagematters.ro cu atât mai relevant pentru reziliența societală a României și a regiunii.

Alegerile vor avea loc în România în 2024, iar ultimele sondaje de opinie arată o creștere a popularității partidelor de extremă dreapta aflate sub influența propagandei ruse. Este și mai important să de-construim constant mecanismele de manipulare prin dezinformare care vizează nu numai narațiunile războiului, ci și narațiunile politicii interne. Într-o eră în care comunicarea este esențială, felul în care oamenii se exprimă în public, în mass-media sau în discuțiile politice are un impact semnificativ asupra înțelegerii și interpretării informațiilor. Folosirea corectă a limbii și conștientizarea impactului cuvintelor sunt aspecte importante în comunicarea eficientă.

Tinerii sunt partenerii și beneficiarii demersului nostru. În lumea digitală, modul în care oamenii vorbesc online, pe platforme de socializare, în mesaje text și în alte medii digitale are un impact social cu efecte de lungă durată. Evoluția limbajului în lumea digitală și influența sa asupra practicilor discursive sociale sunt subiecte de mare interes în contextul istoric contemporan. Languagematters.ro poate oferi resurse educaționale care explică contextul istoric și politic al conflictelor nu numai din Ucraina și Orientul Mijlociu. Înțelegerea istoriei poate contribui la formarea unei viziuni mai complexe și informate. Prin furnizarea de analize profunde și documentate, site-ul nostru îi poate ajuta pe tineri să înțeleagă contextul și motivele din spatele conflictelor. Aceasta îi poate încuraja să fie mai atenți la manipulările din mediul social sau online și să adopte o abordare mai informată în evaluarea evenimentelor.

Languagematters.ro țintește dezvoltarea gândirii critice prin prezentarea faptelor, analizelor obiective și punerea la dispoziție a resurselor care îi ajută pe tineri să-și formeze propriile opinii în mod informat și rațional. Languagematters.ro poate oferi materiale care să dezvolte abilitățile critice de analiză a informațiilor, ajutând tinerii să distingă între informații veridice și propagandă, aspect esențial într-un context în care manipularea informației este o practică uzuală online. Site-ul nostru va oferi conținut actualizat și echilibrat, evitând părtinirea tocmai pentru a susține dezvoltarea unei gândiri critice. Vor fi analizate știri recente pentru a se identifica elementele de manipulare și pentru a se înțelege cum funcționează propagarea știrilor false.

Tinerii educați astfel vor fi conștienți de emoțiile pe care le simt în timp ce citesc sau văd știri. Știrile false pot fi create pentru a stârni emoții extreme. Vor aprecia diversitatea de opinii și perspective. Acest lucru îi va ajuta să fie mai deschiși la idei diferite și să evite să se închidă în bula informațională. Prin combinarea acestor strategii și prin implicarea tinerilor, putem contribui la formarea unor indivizi mai conștienți și mai responsabili în ceea ce privește consumul și evaluarea informațiilor.

Educarea tinerilor pentru a demitiza știrile false este esențială în era informațională actuală, în care informațiile circulă rapid și sunt adesea distorsionate. Languagematters.ro își propune să arate tinerilor cum să recepteze și să distribuie informații responsabil și cum să își exprime opinia într-un mod bazat pe fapte, pentru a deveni mai conștienți și mai pregătiți să navigheze în lumea informațiilor online care sunt supuse unor experimente din ce în ce mai sofisticate. Pentru că un adevăr spus cu rea intenție întrece zece minciuni iscusite.

Dana Deac

Echipa Noastră

Dana Deac

Realizator tv la TVR1 / Ambasador al Asociației ASPO / Președintele Fundației Orange / Fondator Language Matters

Între 2007 și 2014 a deținut funcția de Director al TVR 1. Este în continuare realizator TV la postul public. Între 1998 si 2006 a fost reporter, producător executiv si prezentator la posturile de televiziune Antena 1 si Antena 3. I s-au decernat numeroase premii pentru activitatea jurnalistică.
În 2015, Dana Deac a fost speaker la Forbes Heroes. În ianuarie 2010, revista Avantaje i-a acordat premiul „Femeia anului 2009 pentru Responsabilitate și Implicare Socială”, recunoscându-i-se astfel efortul susținut pus în slujba binelui public de mai bine de 10 ani.
Dana Deac a fost decorată de Regele Mihai I al României cu înaltele distincții ale Casei Regale a României: "Nihil Sine Deo" și "Crucea Casei Regale a României".
Dana Deac este absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie, Secția Filosofie Istorie, din Universitatea din București.

Monica Tănase

Jurnalist / storyteller / manager de proiect

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și lucrează în presă de 20 de ani.
A coordonat mai multe proiecte educaționale, editoriale și de mediu, a condus mai multe campanii de comunicare, este preocupată de temele importante ale momentului și dezvoltă o cercetare doctorală în filologie.