În era digitală, istoria se transformă prin intermediul platformelor online, dând naștere unui nou tip narativ: e-istoria.
Jason Steinhauer, autorul cărții History, Disrupted, într-un dialog cu istoricul român, Cosmin Popa, explică maniera în care acest tip de istorie popularizată și editată după rigorile internetului și rețelelor sociale poate juca un rol esențial într-o democrație funcțională, susținând obiective democratice și activismul social.
În SUA, de exemplu, mișcarea Black Lives Matter a folosit e-istoria pentru a sprijini schimbările necesare în promovarea egalității de rasă, bazându-se pe decenii de cercetare istorică profesionistă.
Totodată, cei doi istorici subliniază partea întunecată a acestui tip de conținut, pentru înțelegerea căruia este nevoie de o bună alfabetizare media și istorică din partea publicului. Acesta are nevoie de mai mult decât repere de e-istorie pentru a putea discerne între povești adevărate și propagandă.
E-istoria poate fi instrumentalizată atât în scopuri democratice, cât și în scopuri naționaliste sau chiar autoritare, cum arată exemplele din Europa de Est și influența Kremlinului. Soluția nu rezidă în reglementarea strictă a internetului, ci în educație și susținerea unui conținut de calitate.
De asemenea, Steinhauer pledează pentru colaborarea cu companiile tehnologice, astfel încât algoritmii platformelor să promoveze conținut mai credibil. În final, istoricii evidențiază importanța investițiilor pe termen lung în alfabetizarea media și istorică, esențiale pentru ca societatea să fie mai puțin vulnerabilă la dezinformare și să înțeleagă mai bine complexitatea trecutului, dar și în susținerea continuă și consistentă a cercetării istorice de specialitate.
Urmăriți întreaga discuție aici.