PODCAST CUM GÂNDIM CONTEAZĂ
Vor ajunge vreodată roboții să gândească critic? Putem să gândim mai bine, mai critic, cu ajutorul inteligenței artificiale? Ce e specific uman în gândirea critică?
În ce măsură inteligența artificială are șansa să se transforme dintr-un instrument performant de lucru într-un generator de gândire? Chiar de gândire critică? O întrebare care creează tensiune și care animă dialogul dintre Sorin Costreie, Răzvan Todor și invitatul acestora, Alex „Jay” Bălan. Episodul 6 al seriei de podcasturi de gândire critică este dedicat din nou inteligenței artificiale.
„Se spune că tehnologia te folosește. Dacă nu te preocupi să o înțelegi, să ajungă să te folosească. Mie mi se pare foarte greșit. AI-ul nu are niciun interes să te folosească, ci tot oamenii o fac, prin intermediul tehnologiei.”, spune Răzvan Todor, unul dintre realizatorii podcastului.
„Credeți că AI-ul poate să-și depășească condiția de instrument? Ce înseamnă asta? Înseamnă să devină creativ și să aibă niște scopuri. Iar acestea sunt trăsături umane. Deci AI-ul ajunge să poată face mai multe lucruri decât a fost programat să facă.”, a întrebat la rândul său Sorin Costreie.
Podcastul Cum gândim contează este un format de dezbatere conceput de Language Matters, este moderat de Răzvan Todor, vice-president Product Management Bitdefender, și conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București și găzduit de Facultatea de Filosofie a Universității din București.
Urmăriți aici toate episoadele podcastului Language Matters, Cum gândim contează.