Cum ar putea schimba gândirea critică dinamica rețelelor de socializare actuale?
Ce rol are gândirea critică în interacțiunile de pe rețelele de socializare, cum se leagă aceasta de fenomenul de dezinformare și, mai ales, ce înseamnă pentru noi conceptele de „echo chambers” sau „epistemic bubbles”.
Alina Ene, doctorand la Facultatea de Litere a Universității din București, în dialog cu Sorin Costreie și Răzvan Todor, analizează maniera în care gândirea critică ar putea modela conexiunile din social media. Dacă acest scenariu însă este posibil doar într-o lume ideală, veți afla într-un nou episod din podcastul Cum gândim contează.
„Pe de o parte vorbim despre bulele de filtrare (algoritmii care gestionează modul în care ne apar nouă lucrurile în funcție de ce consumăm online), pentru ca apoi să apară „echo chambers” și „epistemic bubbles”. Sunt indecisă, nu-mi dau seama care dintre ele este mai gravă, mai ales că eu însămi sunt într-o bulă epistemică, cea a mediului academic bucureștean. De fapt, o bulă epistemică este un mediu în care se vehiculează anumite informații, iar altele sunt omise. Un echo chamber promovează anumite informații, excluzând părerile relevante intelectual”, spune Aline Ene.
Podcastul Cum gândim contează este un format de dezbatere conceput de Language Matters, este moderat de Răzvan Todor, vice-president Product Management Bitdefender, și conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București și găzduit de Facultatea de Filosofie a Universității din București.
Urmăriți mai jos alte episoade ale podcastului Language Matters, Cum gândim contează.
Episodul 1: Ce este gândirea critică?
Episodul 2: Gândirea critică și inteligența artificială
Episodul 3: Cine și cum ne poate învăța să gândim critic?
Episodul 4: De ce merită efortul de a dezvolta gândirea critică?