Podcast

Gândire
Critică

Cercul
ideilor

Lingurița
cu arsenic

Breaking
the news

Evenimente

Evenimente

De ce merită efortul de a dezvolta gândirea critică?

Gândirea critică ca instrument decizional în profesiile legate de justiție.

Într-un sistem de justiție, avocații, procurorii și judecătorii ajung să aleagă între bine și rău, decizie care are impact direct și concret asupra vieților oamenilor. În acest context, exercițiul gândirii critice devine un instrument care face diferența dintre o hotărîre dezastruoasă și una miraculoasă.  

Horia Danci este student în anul IV la Facultatea de Drept a Universității din București, Președintele Federației Asociațiilor Studenților în Drept din România și un reprezentant activ în mai multe foruri de decizie din Universitatea din București.

Într-un dialog deschis cu Sorin Costreie și Răzvan Todor, Horia Danci ridică problema impactului gândirii critice asupra alegerilor pe care le facem și a deciziilor pe care le luăm, cu o privire specifică asupra sistemului de justiție.

În mediul juridic, pentru care se pregătește el, gândirea critică este mai mult decât un instrument de analiză și rațiune, ci adesea singura busolă care ajută judecătorul sau procurorul să ia decizia corectă și cu impact radical asupra destinelor inculpaților.

Ce trebuie să facă foarte bine un jurist este să ia atipicul și să găsească acel articol din lege care să îl ajute în soluționare. Dar niciodată situația din viața reală nu se va plia întocmai pe ce ai avut tu în carte, când erai la școală. Și atunci singurul instrument de care te poți folosi ca să vezi dacă ai analizat litera și spiritul legii este  gândirea critică.”, spune Horia Danci.

Cât de greu este să ajungem să gândim critic și mai ales de ce este important este să gândim critic aflăm într-un nou episod al podcastului Cum gândim contează.

Podcastul Cum gândim contează este un format de dezbatere conceput de Language Matters, este moderat de Răzvan Todor, vice-president Product Management Bitdefender, și conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București și găzduit de Facultatea de Filosofie a Universității din București.

Urmăriți mai jos alte episoade ale podcastului Language Matters, Cum gândim contează.

Episodul 1: ce este gândirea critică,

Episodul 2: gândirea critică și inteligența artificială

Episodul 3:  cine și cum ne poate învăța să gândim critic?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Alte Articole