PODCAST CUM GÂNDIM CONTEAZĂ
Inteligența artificială poate avea gândire critică? Cât din conceptul de gândire, de învățare sau de înțelegere îi poate fi atribuit AI-ului?
Într-un nou episod al podcastului „Cum gândim contează”, Răzvan Todor, vice-president Product Management Bitdefender, conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, alături de invitatul lor, Alex „Jay” Bălan, expert în securitate cibernetică, încearcă un tir încrucișat de întrebări și răspunsuri care să lămurească o întrebare actuală: poate AI-ul să dezvolte o conștiință umană?
„Dacă în primul episod al acestei serii am discutat, împreună cu Sorin, despre ce înseamnă gândirea critică și am trecut în revistă temele pe care le vom aborda în dezbaterile viitoare, în episodul doi am încercat să aflăm împreună care este impactul Ai-ului în viețile noastre și cum poate fi modelat acesta de gândirea critică.
AI-ul nu a apărut o dată cu Chat GPT, ci există și a fost folosit de foarte multă vreme, în foarte multe direcții ale vieții noastre. Ce credem că știm astăzi despre AI este o mică parte din multitudinea zonelor în care acesta performează.”, a spus Răzvan Todor, moderator al podcastului „Cum gândim contează”.
Alex „Jay” Bălan este expert în securitate cibernetică și, invitat în podcastul Language Matters, a adus în discuție câteva dintre zonele sociale în care AI-ul face diferența. Dar nu doar atât
”Mulți oameni se sperie la ideea că un AI poate greși, iar dintr-o greșeală ca aceasta, într-o sală de intervenții chirurgicale, ne poate tăia capul. E posibil. Din acest motiv trebuie să înțelegem în ce condiții greșește acest roboțel. Eu, lui Chat GPT îi dau să scrie cod. Greșește mult, cu niște greșeli evidente, banale. Îi spun că a greșit, iar răspunsul este: scuze! Uneori mă întreb de ce oare le face? Și cred că e pentru a-și valida algoritmii.”, spune Alex „Jay” Bălan. Care sunt pericolele AI-ului, precum și beneficiile ori limitările acestuia, așa cum pot fi ele percepute prin filtrul analizei și gândirii critice, aflăm în episodul 2 al podcastului Language Matters.
Podcastul Cum gândim contează este un format de dezbatere conceput de Language Matters, este moderat de Răzvan Todor, vice-president Product Management Bitdefender, și conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București și găzduit de Facultatea de Filosofie a Universității din București.
Urmăriți aici toate episoadele podcastului Language Matters, Cum gândim contează.