Podcast

Gândire
Critică

Cercul
ideilor

Lingurița
cu arsenic

Breaking
the news

Evenimente

Evenimente

Ce este gândirea critică? Episodul 1

PODCAST CUM GÂNDIM CONTEAZĂ

Gândirea critică poate fi o materie de studiu academic, o abilitate mintală, adică una dintre cele zece abilități cognitive fundamentale, precum și o atitudine critică (analitică, logică, rațională) față de ce se întâmplă în jurul nostru.

Într-o realitate densă, în care mass media ne bombardează cu informații, gândirea critică devine un filtru de înțelegere și reflecție pentru fiecare dintre noi.

Creierul nostru, făcut să se adapteze la mediu, nu e pregătit încă să facă față la acest multitasking informațional și obosește. Când ești copleșit de avalanșa de informații, nu mai reușești să discerni și ai tendința să o iei pe nemestecate, ca atare, învestind pe cel care ți-o oferă (Facebook, televiziunea sau un prieten) cu autoritatea că ceea ce-ți spune este adevărat.

Ce face gândirea critică? O să rămân în zonei tale profesionale și o să spun că gândirea critică ne dă un firewall, un filtru epistemic, în care nu mai iau totul pe nemestecate, ci mă gândesc un pic: oare așa este? Și verific dacă acea informație apare ca atare din mai multe surse și, cu cât acestea sunt mai credibile, cu atât informația are probabilitatea de a fi adevărată.”, spune conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, unul dintre realizatorii podcastului Language Matters, Cum gândim contează.

În context emoțional însă avem tendința să dezactivăm filtrul de gândire critică și să lăsăm reacțiile pătimașe să vorbească în locul rațiunii. „Cu asta se joacă știrile false, se joacă cu mintea noastră, sub imperiul emotivității. Fiindcă aceasta din urmă ne duce din sistemul doi, de gândire lentă (dacă ne gândim la dihotomia lui Kahneman), în sistemul unu, de gândire rapidă, intuitivă.”, completează profesorul Sorin Costreie.

Care sunt greșelile din gândirea critică, cum o putem folosi în luarea deciziilor radicale din viața noastră, cum arată pericolele bulelor epistemice și care este valoarea gândirii critice la nivelul comunităților aflăm dintr-un dialog între conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București și Răzvan Todor, vice-president product management Bitdefeder.

Podcastul Cum gândim contează este un format de dezbatere conceput de Language Matters, este moderat de Răzvan Todor, vice-president Product Management Bitdefender, și conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București și găzduit de Facultatea de Filosofie a Universității din București.

Urmăriți aici toate episoadele podcastului Language Matters, Cum gândim contează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Alte Articole