Podcast

Gândire
Critică

Cercul
ideilor

Lingurița
cu arsenic

Breaking
the news

Evenimente

Evenimente

Muzeul viu al cunoașterii

Lia și Dan Perjovschi sunt doi artiști care fac parte dintr-o categorie deloc amplă, dar esențialmente necesară, aceea a artistului-rezoner al cetății. De foarte mulți de ani, atelierele pe care le fac pentru tineri sunt un soi de ”împărtășanie” pentru că la finalul acestora fiecare tânăr primește semințele curiozității, mirării, neastâmpărului de a afla adevărul și refuzul de a-l primi pe nemestecate, semințe care rodesc mereu ca deprinderi ale cunoașterii de sine și a lumii.

De curând, Lia și Dan Perjovschi au fost la Roșia Montană, un loc definit de economiști ca fiind exemplificarea blestemului pământului plin de resurse minerale.

Dan Perjovschi scria: ”Au trecut mai mult de 10 ani de la protestele masive din 2013 și vreo 25 de ani de când a început rezistența la Roșia. Comunitatea a ramas divizată. Intratul în UNESCO nu se materializează în nicio investiție a statului. Lumea s-a dus la ale lor, dar familiile roșiene sunt divizate.

Gold Corporation deține 80 la sută din locuințele din Roșia… multe goale și prăpădite. Doar ”Adoptă o casă la Roșia Montană”, proiectul maraton de educație pentru arhitecți rămâne ca punct fix, restaurând sau salvând de la prăbușire biserici și case). Tică Darie și atelierul lui social de lână, ”Made in Roșia Montană”, care dă de lucru la pensionare și tinere deopotrivă și care și-a deschis un magazin și la Cluj sau puținele pensiuni cochete, cum este Casa Petri, sunt câteva din inițiativele de succes care se încăpățânează să reziste. Dar copiii? Dar copiii romi? Dar Roșia de sus și aia de jos, inundată cu oameni încă în containere, dar?”

Într-un interviu pentru Scena 9, Lia și Dan Perjovschi mărturiseau că fac educație crezând în puterea pe care o au- aceea de a da mai departe. ”Ești puternic când dai sharing”, spune Dan, iar Lia crede că ”vin generații mai bune decât noi” și că ”tot ce contează e adevărul a ceea ce propui”, ”să știi unde te duci și ce vrei”, ”să ai relaxare, flexibilitate și adaptabilitate.”

(sursa: https://www.youtube.com/watch?v=GsNMikDOlOg&t=3s)

”Am fost cu Lia la Roșia Montană și am desenat cu copiii. În școală și pe școală. 

Proiectul e parte din ”Ape curate la Roșia Montană”, organizat de Asociația 37, Asociația SNK, Roșia Montană în UNESCO. Principiul de bază în atelierele noastre este că nu există desen bun și desen rău. Toate sunt bune. Nu există nu știu să desenez. Toți desenăm cumva. Important este ce desenăm și ce idei avem… Cum trecem de la idee la imagine, asta ajustăm/asistăm noi. Al doilea principiu este că ecologia începe cu noi.” (Dan Perjovschi)

Din 1999 până astăzi, prin Muzeul cunoașterii, creat de Lia Perjovschi, au trecut poate mii de tineri. Parteneriatul încheiat de Dan și Lia Perjovschi cu generațiile tinere este organic și ține de menirea artistului în cetate- de a căuta adevărul, de a-l expune așa cum este, de a păstra gândirea între zidurile creativității și perspectiva asupra lumii mereu în stare de travaliu constructiv-critic.

Dana Deac
Dana Deachttps://languagematters.ro/
Realizator tv la TVR1. Ambasador al Asociației ASPO. Președintele Fundației Orange. Fondator Language Matters.Între 2007 și 2014 a deținut funcția de Director al TVR 1. Este în continuare realizator TV la postul public. Între 1998 si 2006 a fost reporter, producător executiv si prezentator la posturile de televiziune Antena 1 si Antena 3. I s-au decernat numeroase premii pentru activitatea jurnalistică. În 2015, Dana Deac a fost speaker la Forbes Heroes. În ianuarie 2010, revista Avantaje i-a acordat premiul „Femeia anului 2009 pentru Responsabilitate și Implicare Socială”, recunoscându-i-se astfel efortul susținut pus în slujba binelui public de mai bine de 10 ani. Dana Deac a fost decorată de Regele Mihai I al României cu înaltele distincții ale Casei Regale a României: "Nihil Sine Deo" și "Crucea Casei Regale a României". Dana Deac este absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie, Secția Filosofie Istorie, din Universitatea din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Alte Articole