Podcast

Gândire
Critică

Cercul
ideilor

Lingurița
cu arsenic

Breaking
the news

Evenimente

Evenimente

VIDEO – Urmărește aici Conferința #4, ”Gândirea critică – formatoare de anticorpi pentru combaterea manipulării și dezinformării”

A patra conferință Language Matters, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie a Universității din București, a pus în dezbatere gândire critică, drept scut pentru manipulare și mistificare.

Conferința #4 Language Matters, ”Gândirea critică – formatoare de anticorpi pentru combaterea manipulării și dezinformării”, i-a avut invitați pe: Andreea Georgescu, jurnalist Digi24, Răzvan Todor, vice-președinte, product management, Bitdefender, și conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, și a avut loc vineri, 14 iunie, de la 12.00, la Facultatea de Filosofie din București, sala Tudor Vianu, moderată de Dana Deac.

Pot românii gândi critic?, întrebare justă dacă luăm în considerare cei peste 40 de ani de comunism, dar mai ales cultura și realitatea educației din cei peste 30 de ani de democrație. Am fost țara lui ”merge și așa”, apoi țara ”lucrului bine făcut”, dar nu am fost niciodată ”țara lucrului gândit bine înainte să fie făcut”.”, punctează jurnalista Dana Deac, moderatoarea conferinței. ”Ne-am râs” de Dorel și l-am transformat într-o etichetă pentru că reprezintă o amplă categorie, dar n-am mers nicio stație de mașină cu de-alde Descartes, Cioran sau Noica. Întrebarea mea: Pot românii gândi critic? va fi însoțită de întrebările tuturor celor ce ne urmează în proiectul Language Matters și de răspunsurile mentorilor invitați la cea de-a patra conferință.”, completează jurnalista.

Astfel, gândirea critică implică analiza și evaluarea rațională a informațiilor și argumentelor înainte de a le accepta ca adevărate. Cu alte cuvinte, presupune un proces activ și sistematic de evaluare a surselor, de identificare a prejudecăților, de examinare a dovezilor și formare a unor concluzii bine fundamentate, adică un efort de reflecție similar celui al jurnaliștilor.

„În meseria mea, gândirea critică e principalul antidot pentru fake news. E exigentă, mă obligă de aproape 20 de ani să fac efort după efort, să pun toate întrebările și să caut toate răspunsurile. E aproape ca un antrenament zilnic, de evaluare a informației primare, de comparare a informațiilor din mai multe surse, de analizare a informațiilor, de punere în context. Nu e ușor, dar e necesar, pentru că cine controlează informația, controlează lumea, iar gândirea critică e exact instrumentul care ne împiedică să devenim, fără voie, vehicul de răspândire pentru propagandă. E practic, vaccinul contra fake news!”, spune Andreea Georgescu, jurnalistă Digi24.

În era digitală, dezinformarea se răspândește rapid prin intermediul rețelelor sociale și al altor platforme online. Capacitatea de a gândi critic ne permite să navigăm prin acest flux constant de informații și să luăm decizii informate. Dezvoltarea gândirii critice nu doar că ne protejează de manipulare, dar ne și îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor, comunicarea și înțelegerea lumii, astfel încât viața, în rutina sa, devine o scenă în care gândirea critică ocupă un loc fundamental, natural, nemijlocit.

Cu toții ne dorim să mâncăm mai bine, să dormim mai bine și să respirăm mai bine. Ne cufundam în reţete şi diete, citim cărți despre somnul adânc şi ne luăm saltele performante, facem yoga şi experimentăm tot felul de tehnici de respirație. Dar câți dintre noi şi de câte ori pe zi ne gândim să gândim mai bine? De foarte, foarte puține ori, deoarece în majoritatea timpului suntem pe pilot automat. Gândirea critică este gândirea gândirii şi, gândindu-ne la cum ne gândim, intrând într-o buclă metacognitivă, de analiză a gândurilor noastre, putem să ne îmbunătățim gândirea: să gândim mai logic, mai clar şi mai articulat; să înțelegem schemele şi capcanele gândirii noastre şi să putem lua astfel deciziile corecte.”, spune conf. univ. dr. Sorin Costreie, invitatul Language Matters.

Așa stând lucrurile, gândirea critică este un instrument esențial în lupta împotriva manipulării. Hrănirea acestei abilități aduce cu sine rezistența la dezinformare și o mai mare responsabilitate în luarea deciziilor. Într-o societate inundată de informații, gândirea critică nu este doar o abilitate valoroasă, ci și o necesitate pentru a naviga cu succes în lumea contemporană.

Gândirea critică, mai ales în contextul actual al abundenței de informație, este esențială atât dintr-o perspectivă personală, cât și profesională. Într-o lume în care suntem bombardați constant cu informații, capacitatea de a analiza și evalua aceste date devine vitală. Poziționarea noastră, atât la nivel personal cât și ca membri ai societății, se bazează pe o gândire critică sănătos dezvoltată. Este necesar să fim capabili să comunicăm eficient și să ne dezvoltăm creativitatea pentru a naviga cu succes prin complexitatea vieții moderne.”, susține Răzvan Todor, vice-președinte, product management, Bitdefender.

Poți urmări aici Conferința #1 Language Matters, „Mândru că sunt român!”, și Conferința #2 Language Matters, „Știrile pot fi false, dezinformarea doar reală”, și Conferința #3 Language Matters, „Picătura cu otravă electorală- Comunicare toxică și atitudini nocive în campaniile electorale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Alte Articole