A treia conferință Language Matters, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie a Universității din București, a adus în dezbatere fenomenul toxicității de limbaj în contexte electorale.
Poți vedea aici înregistrarea integrală (de la min. 4.46).
Conferința #4 Language Matters, ”Gândirea critică – formatoare de anticorpi pentru combaterea manipulării și dezinformării”, care îi va avea invitați pe: Andreea Georgescu, jurnalist Digi24, Răzvan Todor, vice-președinte Bitdefender, și conf. univ. dr. Sorin Costreie, profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, va avea loc vineri, 14 iunie, de la 12.00, la Facultatea de Filosofie din București, sala Tudor Vianu, și va fi moderată de Dana Deac.
”Picătura cu otravă electorală- Comunicare toxică și atitudini nocive în campaniile electorale” s-a concentrat pe dezbaterile recente privind toxicitatea mesajelor și a practicilor discursive, a rețelelor sociale și a comunicării în contextul campaniilor electorale.
Ce înseamnă toxicitatea în contextul campaniilor electorale? Și cine decide ce este considerat toxic? Încurajează platformele de social media răspândirea limbajului toxic al mesajelor electorale? Dacă da, cine este responsabil contracararea toxicității? – sunt doar câteva din întrebările la care au răspuns mentorii invitați, Paula Sabou, grant officer FDSC, Mădălina Voinea, analist Expert Forum, și Teodor Tiță, co-fondator și coordonator Gen, știri.
„Dacă mă întrebați pe mine, ne trebuie urgent o strategie de combatere a toxicității din mesajele și acțiunile noastre de zi cu zi. O expunere îndelungată la mesaje toxice va alimenta violența, abuzul și extremismul în societate.”, pune Paula Sabou, grant officer FDSC. „2024 este cu atât mai important cu cât aceste mesaje se intensifică în anii electorali, iar fiecare rundă de alegeri va aduce o avalanșă de știri false și dezinformări în societatea românească. Grav este și faptul că opiniile personale ale „influencerilor” ajung în spațiul public drept facts/știri în pofida jurnalismului de investigație. Pentru a contracara acest lucru, trebuie să ne concentrăm pe construirea unei comunități mai unite, mai empatice și mai conștiente de sine, în care legea este respectată și toleranța față de diferite perspective este promovată. Iar aici intrăm pe scena noi, societatea civilă, și toate eforturile noastre colective din ultimii ani.”, completează invitata Danei Deac în ce-a de-a treia dezbatere Language Matters.
Determinarea a ceea ce este considerat toxic este adesea subiectivă și poate varia în funcție de normele culturale, contextul local și interpretările individuale. În general, organismele de reglementare electorală, organizațiile non-guvernamentale care promovează standardele etice în politică, mass-media și publicul larg joacă roluri importante în identificarea și sancționarea comportamentului toxic.
„Cred ca singurul mod în care putem combate radicalizarea și extremismul este prin a le combate public prin dezbateri argumentate și constante. Din acest motiv, consider importantă participarea la evenimente care promovează discuțiile sănătoase despre problemele create de fenomenul dezinformării în România.”, spune Mădălina Voinea, analist Expert Forum.
Toxicitatea în contextul campaniilor electorale se referă la utilizarea de tactici, limbaj și comportamente care sunt menite să denigreze, să discrediteze sau să incite la ură împotriva adversarilor politici.
„O curiozitate a zilelor noastre este ușurința cu care calificăm drept ofensatoare sau toxică aproape orice forma de limbaj care vine dintr-un grup separat de al nostru. Situația asta stranie face cu atât mai grea identificarea acelor elemente de retorică ce produc efecte negative, uneori tragice, în viața reală.”, spune Teodor Tiță. „Sunt tot mai convins că societățile noastre au nevoie nu numai de o educație într-ale dezbaterii civice ci și de un antrenament pentru ofensă. Altminteri riscul unei cacofonii globalizate este major. Iar ea nu poate duce decat la confuzii supărătoare ce se pot oricând concretiza în accidente istorice ireparabile.
Strict despre anul electoral prin care trecem pot remarca doar modul în care aproape toată lumea din jurul meu s-a așezat în tranșeul preferat de unde dinamitează fără discernământ inamicul.
La final vom fi cu toții foarte obosiți.”
Poți urmări aici Conferința #1 Language Matters, „Mândru că sunt român!”, . și Conferința #2 Language Matters, „Știrile pot fi false, dezinformarea doar reală”.