Narațiunile războiului
războiul narațiunilor

Fact
Checking

Gândire
Critică

Cercul
ideilor

Lingurița
cu arsenic

Breaking
the news

Evenimente

Evenimente

Art Language Matters – Zidurile lui Perjovschi sfărâmă zidurile noastre interioare

În 2006, Van Abbe Museum din Eindhoven îi oferea lui Dan Perjovschi un zid pentru a povesti viața de zi cu zi și realitatea politică. De atunci și până astăzi zidul s-a mutat de trei ori în interiorul muzeului și a ajuns cel mai lung zid al lui artistului.

”Zidul lui Perjo” sau ”Ziarul orizontal” este zidul de la Sibiu pe care Dan Perjovschi fixează viața prin text și imagini din 2010 și până astăzi.

Zidurile din interiorul Bibliotecii Naționale Tehnice din Praga pe care Perjovschi a desenat semnele permanente ale vremurilor sunt aduceri aminte ale progresului științelor. Febrilitatea minților este oprită în loc de artist pentru a fi povestită iscoditor și cu umor.

Global Wall e un proiect de artă în progres pe care Dan Perjovschi l-a început în 2012 la Școala doctorală de la CUNY The Graduate Center New York în parteneriat cu Claire Bishop, profesor de istoria artei, considerată la nivel mondial o gânditoare originală, un interpret creativ al artei contemporane, o minte strălucitoare. CUNY Graduate Center este o instituție publică de cercetare și o școală postuniversitară din New York City în care se întâlnesc oameni din toată lumea. ”The Life of the Mind in the Heart of the City” este motto-ul acestui spațiu academic văzut de artist ca ”ochiul furtunii teoretice din arta mondială.” Colaborarea dintre Dan Perjovschi și Claire Bishop s-a clădit cărămidă cu cărămidă. În 2013, cu ilustrațiile lui Perjovschi, apărea la Editura Walter Koenig Berlin-Londra cartea lui Bishop ”Radical Museology, or, What’s Contemporary in Museums of Contemporary Art?” (tradusă în română de Raluca Voinea: ”Muzeologia radicală sau: ce anume e „contemporan” în muzeele de artă contemporană?”, Cluj: Idea Design & Print, 2015). Toate articolele sau cărțile semnate de Bishop au fost traduse în douăzeci de limbi și sunt puncte de referință în arta contemporană. Legătura artistică dintre cei doi creatori este parte a zidurilor pe care Perjovschi le ridică mereu pentru a demola stereotipuri, a îndrepta nedreptăți, a dezveli adevăruri sau a devoala minciuni, duplicități, mistificări. Peste tot în lume zidurile lui Perjovschi vorbesc. Vorbesc despre noi, despre realitățile în care trăim, povestesc istoriile locale sau globale într-o limbă pe care o înțeleg toți pământenii, aceea a artei intra muros.

Zidul lui Perjovschi din New York a fost actualizat de curând și vi-l prezentăm în ultima variantă.

Dana Deac
Dana Deachttps://languagematters.ro/
Realizator tv la TVR1. Ambasador al Asociației ASPO. Președintele Fundației Orange. Fondator Language Matters.Între 2007 și 2014 a deținut funcția de Director al TVR 1. Este în continuare realizator TV la postul public. Între 1998 si 2006 a fost reporter, producător executiv si prezentator la posturile de televiziune Antena 1 si Antena 3. I s-au decernat numeroase premii pentru activitatea jurnalistică. În 2015, Dana Deac a fost speaker la Forbes Heroes. În ianuarie 2010, revista Avantaje i-a acordat premiul „Femeia anului 2009 pentru Responsabilitate și Implicare Socială”, recunoscându-i-se astfel efortul susținut pus în slujba binelui public de mai bine de 10 ani. Dana Deac a fost decorată de Regele Mihai I al României cu înaltele distincții ale Casei Regale a României: "Nihil Sine Deo" și "Crucea Casei Regale a României". Dana Deac este absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie, Secția Filosofie Istorie, din Universitatea din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Alte Articole