Podcast

Gândire
Critică

Cercul
ideilor

Lingurița
cu arsenic

Breaking
the news

Evenimente

Evenimente

Cercul de mentoring Language Matters: „Naționalismul în România anului 2024”, un eseu de Alexandru-Virgil Arnăutu

Prima conferință Language Matters, #1 Mândru că sunt român!, a venit și cu o provocare adresată tinerilor interesați de gândire critică și limbaj. Astfel, ei au fost invitați în așa-numitul Cerc de mentoring Language Matters, care presupune conceperea unui eseu relevant pentru tema curentă și pentru filosofia acestei platforme. Toate eseurile primite sunt lecturate de către invitații conferinței, iar cele mai bune sunt publicate.

Vă aducem astăzi lucrarea lui Alexandru-Virgil Arnăutu, o dată cu câteva detalii importante despre el.

Din primele minute ale conferinței despre atitudini naționaliste am putut înțelege mai bine contextul lingvistic și istoric prezent în dezbaterea pe o astfel de temă. Cei doi invitați au reușit să capteze esența acestui subiect complex într-un timp limitat, plasând în mintea mea dorința de a cerceta mai mult.”, spune Alexandru.

Alexandru-Virgil Arnăutu este student în anul I la Facultatea de Filosofie din București, este pasionat de istorie, atât de latura politică, cât și de cea filosofica a acesteia. În viitorul apropiat își dorește să-și consolideze abilitățile de redactare a lucrărilor academice.

Naționalismul în România anului 2024

Această lucrare își propune să prezinte trei elemente din cadrul mecanismului folosit de partidele cu o agendă naționalistă. Scopul acesteia este de a conștientiza caracterul problematic al susținerii unor politicieni și a unor partide din această categorie şi care este impactul lor în anul 2024, cel mai important an electoral la nivel mondial. Analiza mea se concentrează pe cazul României.

  • Profitarea de condiţia materială

Sărăcia întotdeauna reprezintă un factor de radicalizare a oricărui individ, deoarece odată ce nu poți să te întreții pe tine sau pe cei dragi ție, orice oportunitate de a schimba acest aspect devine vitală. Acești oameni se regăsesc în poziții vulnerabile, implicit promisiunea din partea unui partid că totul o să fie rezolvat motivează votarea acestuia. Nu mai contează cum va fi făcută acea schimbare şi care este de fapt preţul ascuns pe care aceiaşi cetăţeni vulnerabili îl plătesc.

Putem observa la multe alegeri din ultimii 15-20 de ani cum diverse partide care fie aveau o agendă naționalistă, fie doreau implementarea unor politici naționaliste au oferit oamenilor care se aflau în aceste poziții vulnerabile alimente, mâncare și articole vestimentare. Prețul alocat per votant era infim și nu reflecta în niciun fel intenţia reală de a produce o schimbare semnificativă în viaţa celor care aveau nevoie, dar totuși are rezultatul dorit, acela de a mitui ieftin niște oameni care sunt condiționați să accepte orice formă de ajutor.

Este uşor să îi judecăm pe cei care sunt imediat păcăliţi cu promisiuni grandioase şi care acceptă să îşi dea votul pe baza unui kilogram de făină, un litru de ulei şi nişte tricouri. Totuşi, nu cred că ar trebui să cădem în această capcană, deoarece oricine care se simte judecat sau atacat se va identifica cu cei care iau aceleaşi decizii ca ei, implicit şi cu partidele care îî “ajută”. Oamenii aceştia nu greşesc prin frustrarea lor, fiind îndreptăţiţi să o simtă, ci prin credinţa că cei care le fac aceste promisiuni şi profită cât se poate de evident de vulnerabilitatea lor pot să îi scape de frustrare şi nemulţumire.

 Un exemplu care la prima vedere pare inofensiv, dar de fapt se încadrează exact în cele afirmate mai sus, este nunta liderului AUR, George Simion din 27 august 2022, pe care el însuşi o considera un “gest politic”[1], conform declaraţiei lui pentru HotNews. Partea îngrijorătoare a fost numărul uriaş de invitaţi, mai exact 10.000 de oameni, aceştia fiind membrii de partid şi susţinatori AUR. O nuntă devine un eveniment megalomanic cu rolul de a promova şi mai mult “valorile” unui partid de extremă dreaptă care îşi bazează întregul discurs pe necesitatea revenirii la statutul de Românie perfectă, statut de-a dreptul iluzoriu, care necesită venerarea oarbă a unor viziuni ilegitime asupra istoriei naţionale.

  • Țapul ispășitor 

Aceasta este o modalitate de a profita de sentimentele de frustrare, furie şi gelozie prezente în orice societate. Modul de funcționare al acestei tehnici de manipulare constă în direcționarea acestor sentimente către un grup minoritar, vulnerabil sau defavorizat prezentat ca fiind “vinovat” pentru marile neajunsuri ale țării. Asemenea unui basm, este creionat un răufăcător reprezentat de un grup (țapul ispășitor), care în realitate nu are nicio legătură cu problema în sine, fiind astfel nevoie de un “salvator”. Această imagine eroică este creată prin intermediul propagandei și dezinformării constante, minciuna devenind realitate pentru cei care se regăsesc în situații financiare sau sociale nefavorabile. Naționaliștii în general sunt adepți ai xenofobiei și al altor tipuri de ură împotriva unui anumit grup fie el etnic, rasial sau religios. Unul din cele mai cunoscute exemple de folosire a acestui mecanism este cel al Germaniei naziste în anii ‘30. Evreii au fost învinovăţiţi pentru dezastrul economic și poziția în care ajunsese Germania după Primul Război Mondial. Aici apare legătura între sentimentele de ură deja existențe în societate, dar și condiția materială mizeră în care mulți se regăseau la momentul respectiv. 

Un exemplu recent din România, care nu se ridică la magnitudinea celui din Germania, dar care respectă condițiile mecanismul prezentat, este valul de euroscepticism promovat de liderii politici PSD. În apropierea alegerilor parlamentare din luna mai a anului 2019, liderul PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor de la aceea vreme, Liviu Dragnea, a început să facă declarații care se asemănau cu cele făcute de liderul populist al Ungariei, Viktor Orbán. Acesta susţinea că situaţia economică de la momentul respectiv se justifica prin legile impuse de către UE. Marea majoritate poate fi de acord în privinţa importanţei independenţei şi sustenabilităţii economice, însă odată ce sistemul devine corupt şi incapabil să asigure aceste funcţii, acela este momentul în care ai nevoie de un ţap ispăşitor, în cazul acesta Uniunea Europeană.  Din fericire, în exemplul prezentat rezultatul alegerilor a fost în defavoarea PSD, iar Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pe baza unui dosar iniţiat în 2016.

  • Confiscarea discursului patriotic

În cadrul cursului pe care l-am urmat despre atitudini naționaliste una dintre cele mai importante distincții din cadrul discuției a fost cea între naționalism și patriotism. Patriotismul este construit de la om către stat, în timp ce naționalismul de la stat către om. Patriotismul ține de apartenența pe care o simțim față de locul în care am copilărit, orașul în care am crescut și în care trăim, legătura cu familia, oamenii dragi și comunitatea din care facem parte. Acest sentiment de apartenența este benefic atâta timp cât respectă sentimentul de patriotism al oamenilor din alte grupuri etnice sau culturale. Dragostea pentru țara ta nu ar trebui să fie dusă la gradul de obsesie, deoarece devine periculoasă pentru cei din jur. Pericolul se naște din absența spiritului critic în raport cu istoria națională și a ideilor promovate de partide precum AUR care confiscă discursul patriotic pentru a legitima instaurarea unui stat autoritar. Folosirea patriotismului drept paravan este una dintre cele mai josnice, dar și eficiente modalități de a te face auzit mai ales de către oameni ignoranți. Cetăţenii ignoranți nu sunt răi prin natura lor, dar lipsa lor de interes pentru lumea în care trăiesc are urmări negative semnificative atât asupra lor, cât și asupra celor care sunt implicați activ în procesul de cercetare și de vot. 

Una dintre cele mai vizibile utilizări ale acestei tehnici de confiscare poate fi observată în strategia electorală din 2024 a partidului AUR. În toate oraşele României putem observa afișe cu marii voievozi ai Ţării Româneşti şi ai Moldovei, însoţite de citate și de sigla AUR. Însăși sigla și numele partidului se leagă de această selectare atentă a anumitor momente istorice. Alianța pentru Unirea Românilor are drept sigla o interpretare a hărţii României Mari de după 1918, fiind destul de clar care este opinia lor despre granițele actuale ale României. Folosirea marilor lideri medievali nu are nicio relevanță istorică și totuși acest aspect nu contează pentru cei care vor vota cu acest partid, deoarece își vor baza decizia pe simbolistica folosită de AUR şi nu pe adevărul istoric. “Era de aur” a României care “a apus „și care poate fi readusă de către ei ne aminteşte de discursul liderilor naziști de acum aproape 100 de ani care promiteau revenirea la gloria de odinioară a Germaniei sau a fasciştilor conduşi de către Mussolini. Dezinformarea în privinţa istoriei funcţioneză prin hrănirea unui ego naţional bazat pe unicitatea şi poziţia României în lume.

Concluzii 

Naţionalismul este şi va fi prezent pentru mult timp atât în cadrul societăţii româneşti, cât şi în altele, iar acesta este un adevăr pe care trebuie să îl acceptăm pentru a putea combate astfel de atitudini şi curente care sunt din ce în ce mai înverşunate. Spiritul critic şi educaţia sunt cheia pentru depistarea acestor mecanisme maliţioase şi sistematizate care ne îndepărtează voit de la tradiţia democratică. Problemele care există în ţara noastră sunt cât se poate de reale şi relevante, însă în opinia mea, alegerea unor lideri cu discursuri şi obiective naţionaliste ne-ar izola pe scena internaţională şi ar stagna sau invalida progresul realizat până la acest moment.


[1]  Descrierea evenimentului de către George Simion în: https://www.hotnews.ro/stiri-politic-25753862-face-george-simion-nunta-10-000-oameni.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Alte Articole