Podcast

Gândire
Critică

Cercul
ideilor

Lingurița
cu arsenic

Breaking
the news

Evenimente

Evenimente

VIDEO – Urmărește aici conferinţa #1 Language Matters, ”Mândru că sunt român! Atitudini naționaliste și dezinformarea” 

Language Matters, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie a Universității din București, a deschis seria conferințelor tematice legate de gândirea critică drept instrument de combatere a toxicității limbajului.

Prima conferință, cu tema ”Mândru că sunt român! Atitudini naționaliste și dezinformarea”, derulată la Facultatea de Filosofie a Universității din București, i-a pus în dialog pe cu conferențiar universitar doctor, Ruxandra Ivan (de la Facultatea de Științe Politice), și pe cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, doctor în istorie, Cosmin Popa. Abordarea metafizică a temei a fost prezentată de profesorul universitar doctor, Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române. Conferința a fost moderată de jurnalista Dana Deac. Mai mulți tineri elevi, studenți, masteranzi și doctoranzi, preocupați de tematică, au acceptat provocarea Language Matters și au intrat în cercul de mentoring al acestei platforme editoriale.

Language Matters, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie din Universitatea din București, va susține patru ateliere dedicate tinerilor și, cu precădere, studenților de la Științe Politice, Jurnalism și Filosofie.

Acestea se vor centra pe formarea gândirii critice a participanților, pe delimitarea toxicității lingvistice din spațiul public, virtual sau nu, prin expunerea unor abordări și practici de demistificare a știrilor false și prin devoalarea mecanismelor de manipulare politică.

Mentorii atelierelor vor fi cercetători, istorici, corespondenți de război, filozofi, cadre universitare și lideri de opinie. Fiecare atelier va fi condus de doi mentori și se va adresa unui public format din potențiali viitori influenceri sau lideri în promovarea gândirii critice necesare în stoparea și dezmințirea mesajelor toxice, manipulative. 

Atelierele vor fi transmise în direct și vor fi disponibile pe site-ul languagematters.ro. Participanții vor primi o diplomă de participare și vor fi invitați să scrie eseuri pornind de la temele propuse în atelierele Language Matters, eseuri ce vor fi evaluate de mentori și apoi publicate de site-ul languagematters.ro

Participanții sunt invitați să discute cu mentorii despre naționalism și patriotism, despre efectele naționalismului etnic, civic și cultural asupra înțelegerii mecanismelor identității sociale și a procesării informației, despre relația dintre atitudinile naționaliste și dezinformarea maselor.

Aria discuțiilor se va extinde și către interacțiunea noastră cu Inteligența Artificială pornind de la întrebarea: dacă IA preia activitățile omului și, prin urmare omul nu mai trebuie să facă nimic, care mai este atunci identitatea acestuia?

Dana Deac
Dana Deachttps://languagematters.ro/
Realizator tv la TVR1. Ambasador al Asociației ASPO. Președintele Fundației Orange. Fondator Language Matters.Între 2007 și 2014 a deținut funcția de Director al TVR 1. Este în continuare realizator TV la postul public. Între 1998 si 2006 a fost reporter, producător executiv si prezentator la posturile de televiziune Antena 1 si Antena 3. I s-au decernat numeroase premii pentru activitatea jurnalistică. În 2015, Dana Deac a fost speaker la Forbes Heroes. În ianuarie 2010, revista Avantaje i-a acordat premiul „Femeia anului 2009 pentru Responsabilitate și Implicare Socială”, recunoscându-i-se astfel efortul susținut pus în slujba binelui public de mai bine de 10 ani. Dana Deac a fost decorată de Regele Mihai I al României cu înaltele distincții ale Casei Regale a României: "Nihil Sine Deo" și "Crucea Casei Regale a României". Dana Deac este absolventă a Facultății de Istorie și Filosofie, Secția Filosofie Istorie, din Universitatea din București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Alte Articole