Language Matters, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie a Universității din București, a deschis seria conferințelor tematice legate de gândirea critică drept instrument de combatere a toxicității limbajului.
Prima conferință, cu tema ”Mândru că sunt român! Atitudini naționaliste și dezinformarea”, derulată la Facultatea de Filosofie a Universității din București, i-a pus în dialog pe cu conferențiar universitar doctor, Ruxandra Ivan (de la Facultatea de Științe Politice), și pe cercetător științific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, doctor în istorie, Cosmin Popa. Abordarea metafizică a temei a fost prezentată de profesorul universitar doctor, Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române. Conferința a fost moderată de jurnalista Dana Deac. Mai mulți tineri elevi, studenți, masteranzi și doctoranzi, preocupați de tematică, au acceptat provocarea Language Matters și au intrat în cercul de mentoring al acestei platforme editoriale.
Language Matters, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie din Universitatea din București, va susține patru ateliere dedicate tinerilor și, cu precădere, studenților de la Științe Politice, Jurnalism și Filosofie.
Acestea se vor centra pe formarea gândirii critice a participanților, pe delimitarea toxicității lingvistice din spațiul public, virtual sau nu, prin expunerea unor abordări și practici de demistificare a știrilor false și prin devoalarea mecanismelor de manipulare politică.
Mentorii atelierelor vor fi cercetători, istorici, corespondenți de război, filozofi, cadre universitare și lideri de opinie. Fiecare atelier va fi condus de doi mentori și se va adresa unui public format din potențiali viitori influenceri sau lideri în promovarea gândirii critice necesare în stoparea și dezmințirea mesajelor toxice, manipulative.
Atelierele vor fi transmise în direct și vor fi disponibile pe site-ul languagematters.ro. Participanții vor primi o diplomă de participare și vor fi invitați să scrie eseuri pornind de la temele propuse în atelierele Language Matters, eseuri ce vor fi evaluate de mentori și apoi publicate de site-ul languagematters.ro
Participanții sunt invitați să discute cu mentorii despre naționalism și patriotism, despre efectele naționalismului etnic, civic și cultural asupra înțelegerii mecanismelor identității sociale și a procesării informației, despre relația dintre atitudinile naționaliste și dezinformarea maselor.
Aria discuțiilor se va extinde și către interacțiunea noastră cu Inteligența Artificială pornind de la întrebarea: dacă IA preia activitățile omului și, prin urmare omul nu mai trebuie să facă nimic, care mai este atunci identitatea acestuia?