Podcast

Gândire
Critică

Cercul
ideilor

Lingurița
cu arsenic

Breaking
the news

Evenimente

Evenimente

Dan Perjovschi: „Ceea ce vine din tragedie este mai mult document decât artă sau frumusețe.”

Invadarea Ucrainei de către armatele lui Putin a produs nenumărate dovezi de solidaritate și empatie cu poporul ucrainean care vorbesc despre umanitatea care imediat s-a declanșat în mulți dintre noi. 

Dan Perjovschi a folosit două expoziții la care a fost invitat în 2022 pentru a sprijini refugiații ucraineni. Butonii creați de Perjovschi vânduți la ART Buxelles, Belgia și la Documenta 15, Kassel, Germania au strâns 10 000 de euro pe care artistul i-a donat unui consortium belgian pentru situații de urgență pentru Ucraina și unei asociații, Sara Nussbaum Zentrum für jüdisches Leben, din Kassel care a sprijinit copiii refugiați din Ucraina.

La Kassel, în Germania, organizatorii celei mai mari expoziții de artă din lume hotărâseră să despartă arta de politică, dar invazia din 24 februarie le-a schimbat planurile. În solidaritate cu Ucraina, Dan Perjovschi a fost comisionat de curatorii de la Documenta 15 să instaleze trei bannere -Anti War Drawings-pe faţada Muzeului Fridericianum, ceea ce a creat o platformă pro Ucraina care a purtat mesajele create de artistul român.

La doi ani de la invazia Ucrainei, Dan Perjovschi revine asupra temei războiului injust expunând două bannere pe care le-a amplasat pe sediul Fundației Art Encounters la Timișoara.

Fotografii (2024): Seba Tătaru

Dan Perjovschi
Dan Perjovschihttps://languagematters.ro/
Dan Perjovschi trăiește la Bucuresti și Sibiu. Desenează critic cu umor direct pe pereții instituțiilor de artă din toată lumea comentând politic, social și cultural cotidianul societății globale. Desene lui alb negru sunt editoriale vizuale. A avut expoziții personale la Tate Modern Londra, MoMA New York, Macro Roma, Moderna Museet Stockholm, Reykyavik Art Museum, Vannabbe Eindhoven, Ludwig Cologne, Kunsthalle Hamburg, Nasher Museum Duke University sau Kiasma Helsinki si expozitii de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, Castello di Rivoli Torino, MoMA San Francisco, MUAC Mexico, MAM Varsovia, MCBA Lausanne, sau MOT Tokyo. A participat la Documenta 15 și la bienalele de artă de la Istanbul, Veneția, Sao Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin, Iași, Timișoara și Jakarta. A primit premiul George Maciunas în 2004, premiul ECF Principesa Margriet, Amsterdam 2012 (cu Lia Perjovschi) și în 2016 premiul Rosa Schapire Kunsthalle Hamburg. Perjovschi este laureatul Fundației pentru drepturile omului Gheorghe Ursu 1999 și al Galei Societății Civile CERE Participare 2016. Din 1990 până astăzi publică desene în Revista 22, București Din 2010 face la Sibiu proiectul de artă în spatiul public - Ziarul Orizontal. Din 2009 o instalație desenată de Dan Perjovschi se află permanent în NTK Biblioteca Națională Tehnică din Praga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Alte Articole